Allium cepa L. var Aggregatum
Zunanji luskolisti so zlato rjave barve. Ima odličen, nekoliko bolj blag okus in je zato zelo primerna za svežo, mlado čebulo med rastjo lahko odstranjujemo posamezne čebule iz gnezda. Tako dobimo večje posamezne čebulice. Sadimo jo v globino 2 cm, vrh čebulice pa mora gledati nekoliko iz tal.
Lahko jo sadimo med korenje, peteršilj, solatnice in špinačnice. Najbolje uspeva na vlažnih, odcednih in s soncem obsijanih tleh. Šalotko pobiramo sredi poletja, ko listi ovenijo. Sorta je primerna za skladiščenje.
»V kulinariki specialiteta s specifičnim aromatičnim okusom«. Shranjevanja so že naše babice vedele, da čebulo hranimo nekje do konca marca, šalotka pa počaka novo letino čebule, to je do julija.«
Čas sajenja: marec
Čas pobiranja: julij
Zaloga:
Trenutno ni na zalogi